Nov 102010
 

Memerhatikan anak-anak membesar aku teringat masa kecilku di kampung. Hidup serba sederhana, di awal persekolahanku dulu, tiada bekalan elektrik. Satu paip air dikongsi 10 buah rumah, bergilir-gilir menadah air untuk kegunaan seharian. Hidup susah dulu bagus aku kira, kerana ia telah menjadikan aku sepertimana aku sekarang. Jika aku dilahirkan dalam keadaan berbeza, mungkin hidupku tak seperti sekarang. Silap gaya, aku mungkin fail SPM. Terima kasih atas didikan orang tua dan semua guru-guruku dulu.

Sekarang jauh berbeza. Bila bekalan elektrik terputus sementara, anak-anakku turut mengeluh. Tak boleh tidur kerana dibaham nyamuk yang bertandang dengan gembira melalui tingkap yang terbuka ( supaya angin dapat masuk. ) Aku katakan pada mereka, dulu lagi susah..tapi sikit pun tidak mereka fahami kerana susah itu sesuatu yang “asing’ bagi mereka. Sukar untuk memahami bagaimana susah boleh menjadikan kita senang di kemudian hari.

Aku bukanlah orang yang terlalu berjaya tapi bukan juga di kalangan mereka yang gagal. Aku bersyukur dengan kesenangan yang sedikit ini kerana mungkin jika ianya lebih lagi, aku akan jadi manusia yang sombong dan lupa asal usul. Nauzubillah…

  29 Responses to “Susah Itu Bagus”

  1. yup kte dpt mngenal erti kesusahn org len. dengn knl erti kesusahan juga kte slalu bersyukur :D
    acapz telah menulis tentang..Dapatkan Premium VPN CyberGhost Secara Percuma

    adamfaiz Reply:

    selalu ingatkan diri sendiri…supaya bersyukur dengan apa yang ada..

    akubiomed Reply:

    Nikmat tuhan ni bila-bila masa boleh diberi dan diambil. Sesungguh manusia yang tak bersyukur dan kufur bahawa azab Allah amat berat
    akubiomed telah menulis tentang..Akibat salah guna dadah sintetik manusia hilang akal

  2. betul, org dulu2 lagi susah.
    anak2 jangan terlalu dimanja, takut nanti lupa diri.

    :D
    Affan telah menulis tentang..Berhadapan dengan Pujian dan Keburukan Pujian

    adamfaiz Reply:

    Aku memang tak manjakan sangat…kekadang si ibu yang mudah lemah dengan pujukan derang…
    adamfaiz telah menulis tentang..Terima Kasih

  3. kenal akan kesusahan baru tahu menilai kesenangan :)
    sangilapi telah menulis tentang..blogger yang diduga

    adamfaiz Reply:

    Bila tak pernah susah tu yang kesenangan yang sedikit nampak macam satu kesusahan…eh! ko paham ke apa aku tulis ni?

  4. Emm…memang betol manusia belajar dari kesusahan, pengajaran dan pengalaman.

    …”kesenangan yang sedikit nampak macam satu kesusahan”..

    sama seperti kisah kanak2 masa kini yang tak lagi mengenal permainan tradisi. Lahir2 terus disogokkan dengan alatan elektronik – dunia cyber. Kata orang ‘dunia IT’!

    Komputer – PlayStation – Flat Screen Televisyen etc

    Semua itu adalah peralatan elektronik dan memerlukan sumber tenaga spt elektrik dan bateri yang mana semuanya memerlukan aliran wang keluar. Tidak lagi seperti alam kanak2 dahulu yang permainannya main sorok2, Sepak Bulu Ayam, main biji getah, ketingting dan banyak lagi yang modalnya hanya peluh keringat.

    Peredaran Zaman merubah segalanya. Seperti semua perkara yang lain ada kelebihan dan kekurangan, positif dan negatif, pro dan cons – against a particular issue.

    Wallahu a’lam – Allah S.W.T-lah yang maha tahu dan lebih tahu segala sesuatu dari kita..

  5. Anak-anakku melopong biler aku kate aku dulu aku main layang-layang buat sendiri je…lebih pelik bila aku citer aku guna nasi sebagai gam… “Nasi pa?…”

    ardzham Reply:

    itulah bezanya zaman kita dulu dengan zaman sekarang. sekarang nak main layang pun dah boleh beli yang dah siap. zaman kita dulu nakkan sesuatu kena usaha, sekarang semua duit.
    ardzham telah menulis tentang..Pendidikan Muzik Dan PERKESO

    adamfaiz Reply:

    aku takut derang hilang basic skill yang sepatutnya ada..tu tak termasuk nilai bermasyarakat..kalau dah main Playstation je, macamana nak tingkatkan semangat persaudaraan..

  6. salam kawan..
    yelah lagi mudah nak paham anak2 skrg khdupan lebih senag dari dulu

    bayangkan dulu kita masa nak mandi tak der air.pakai air mesti amik kat perigi..sekarang dah ada saluran paip, bukak, pusing dah klr air..

    sesekli anak perlu juga di ajar sush tapi kta sbg ibu bapa kekadang tak tergamak..tak sampai hati melihta hdup mrka susah mcm kita dulu..

    harap2 anaka sekarang akan lebih bijak menghargai apa yang ada d sekelilingnya kelak.

    adamfaiz Reply:

    Memang tak tergamak nak tengok anak2 susah…cuma harapkan mereka menghargai apa yang ada..

  7. urm, kanak2 yg besar time sekarang ni nak cite ape eh kat anak cucu diorang? mungkin kesusahan tu tk berapa significant, tapi zaman sekarang ni, susahnya lain macam. terlalu byk sgt persaingan. mak ayah bersaing nk dptkan anak yg terbaik. exam nk straight A.. masuk university, dpt degree tu dah jadi perkara normal. nk cari kerja yg bagus pun bukan senang. tapi apa pun bersyukur tk dilahirkan zaman malaysia baru merdeka. rasanya zaman tu mmg susah kot..
    Nilam Kencana telah menulis tentang..Banana Leave Rice at Anuja

    adamfaiz Reply:

    as long as kita bersyukur dan berusaha then that’s all right…I don’t expect my kids to be the best students..as long as they work their way up, learn to be independent, can survive even when I’m not around..

  8. zaman sudah berubah dan begitu banyak kemudahan sekarang ni, masa kecik2 dulu blackout pun boleh jadi best pasal boleh main pelita hehehe :D
    etomyam telah menulis tentang..Complete Clothing For Women At ShopWikicom

    adamfaiz Reply:

    tersenyum bila fikirkan blackout sebagai sesuatu yang boleh menceriakan suasana..time tu la..boleh main torch light jumpa kengkawan kat luar rumah..

  9. Setiap kesusahan pasti ada kesenangan. (2x) i’Allah. :-)

    adamfaiz Reply:

    kadang2 kita tak sedar pun “kesenangan” yang kita dapat tu.. Allah maha pemurah..

  10. sesenang mana pun aku skang ni..aku tetap akan cari kesusahan hidup..hehehe..supaya aku tak leka dgn keselesaan di dunia :)

    adamfaiz Reply:

    Wah that’s interesting Catzer…susah nak cari org cam ko ni…suspect..eh! respect!

  11. pasal apa tak boleh balas komen di bawah komen? ” ERROR:
    Can’t find the ‘commentformid’ div ” -keluar macam tu

    *aku faham apa yang ko tulis dalam komen di atas tu :) *
    sangilapi telah menulis tentang..blogger yang diduga

    adamfaiz Reply:

    ok Joe..rasanya dah settle problem tu…

  12. Aah la Joe…aku aku modify something kat theme semalam..ade problem sket…aku try rectify secepat mungkin..terima kasih atas komen
    adamfaiz telah menulis tentang..Terima Kasih

  13. kesusahan dulu-dulu banyak mengingatkan kita supaya lebih bersyukur dengan kehidupan sekarang.. aku dari dulu sampai sekarang lebih suka duduk di kampung.. dah biasa dengan hidup sederhana
    kulanz telah menulis tentang..Mata Air Tawar di Laut Malubang- Kebenaran di Sebalik Mitos

    adamfaiz Reply:

    aku pun suka duk kampung…tapi sebab kerja terpaksa duk KL …sungai, pokok, udara segar …semuanya best kat kampung

  14. luangkan sedikit masa untuk cerita pada anak-anak bagaimana zaman kita membesar dalam serba kekurangan. nak mandi kena cedok di perigi atau terus mandi kat sungai yang airnya menghampiri tahap beku pada waktu pagi. naik dari sungai mengigil-gigil pulang kerumah.

    malam hanya diterangi dengan pelita minyak tanah, kalau ada kenduri-kendara barulah dapat lihat terangnya lampu pam minyak tanah. waktu kenduri inilah baru dapat makan sedap sikit, dapat makan ayam.

    sekarang anak-anak kita petik suis dah terang, ayam selalu benar dapat makan, itu belum kira kfc lagi. putar paip keluar air. mudah2 mereka bersyukur dan menghargai segala kemudahan yang telah tersedia.
    ardzham telah menulis tentang..Pendidikan Muzik Dan PERKESO

    adamfaiz Reply:

    Budak2 zaman sekarang ramai yang x suka bila kita cerita pasal dulu…alasannya time tu semua orang susah…derang tak nampak bahawa jika kita tak berusaha keras dulu, kita takkan berjaya seperti sekarang ..jika sekadar go with the flow dan jadikan susah sebagai alasan, alamatnya peksa pun fail..

  15. [...] anda rasa sentiasa dirundung malang, hidup susah, rendah diri, tidak bersemangat dan rasa serba kekurangan, maka percayalah bahawa anda tidak [...]

Sorry, the comment form is closed at this time.