Jun 292012
 

Ini yang selalu kita dengar. Orang perempuan selalu kata senangnya jadi lelaki, lebih-lebih lagi kalau dah kahwin. Semua kelengkapan, makan pakai disiapkan oleh isteri. Bila anak terjaga tengah malam, isteri yang selalunya bangun untuk buat susu sedangkan suami sedap berdengkur. Kalau bab kahwin pulak orang lelaki Islam boleh kahwin sampai 4, tapi isteri hanya boleh jadi teman kepada yang satu.

Tak kurang juga perempuan yang amat sensitif bila membincangkan isu-isu yang melibatkan perbandingan antara lelaki dan perempuan. Dari golongan pelajar hinggalah ke tahap pensyarah, ramai perempuan yang ‘bermati-matian’ menegakkan bahawa perempuanlah gender terbaik dan sumbangan merekalah yang banyak samada dalam institusi keluarga, masyarakat atau negara. Ada yang secara tidak sedar dek kerana terlalu emosional “mempertikaikan” mengapa lelaki dipilih menjadi nabi atau ketua di semua peringkat. Jawapan yang mudah tanpa memerah otak, Dia yang menciptakan manusia maka Dia lah yang lebih mengetahui!!

Ada banyak petua samada yang diperturunkan oleh orang tua atau seperti yang tertulis dalam Hadis yang menyarankan perempuan menjalankan tanggung jawab mereka demi menjaga keharmonian rumahtangga. After all, syurga perempuan di bawah telapak kaki suami. Ini bukan bermakna lelaki itu tiada tanggungjawab ke atas isteri dan keluarga malahan tanggung jawab lelaki sebenarnya lebih berat lagi.

Continue reading »

Jun 082012
 

Aku tak kenal siapa Yasmin Hunwick. Oleh kerana aku bosan, aku taip “aku …” secara automatik Google menawarkan keyword “aku stress giler”.  Sudah ada blog yang popular (lebih popular dari blog cikai ni) didaftarkan atas keyword itu menggunakan platform Blogspot.  Aku baca serba sedikit untuk melihat kandungan blog. Ia mempunyai kandungan yang bercampur-campur tetapi banyak juga yang menarik.

Mata aku tertumpu kepada entry paling hangat mengenai seorang gadis bernama Yasmin Hunwick. Nama ia salah satu trending keyword dalam Twitter. Bila aku baca keseluruhannya barulah aku tahu yang Yasmin Hunwick telah meninggal dunia dalam satu kemalangan jalanraya. Latest entry di blognya misschronicz.blogspot.com/ ialah pada 2 Jun lepas.

Seperti tahu tentang ajal yang datang Yasmin telah upload gambar di bawah di Twitter pada hari beliau kemalangan:

Juga komen beliau tentang buku dan juga mimpi buruk yang di alami.

Kredit kepada http://akustressgiler.blogspot.com dan http://azimaris.blogspot.com/  untuk cerita dan gambar-gambar.

Daripada apa yang dibaca, ramai yang membuat entry pasal Yasmin Hunwick juga menyelitkan gambar-gambar beliau yang didapati di MySpace dan blog termasuk yang tidak menutup aurat. Ada juga yang berkongsi twit dari kawan-kawan tentang keadaan jenazahnya. Sebagai menghormati keluarga Yasmin, sebaiknya kita tidak menyiarkan gambar-gambar ini atau bercerita tentang sesuatu yang mengaibkan beliau dan keluarganya.

Aku dengan rasa rendah diri walaupun tidak mengenalinya, merasa sedih dengan pemergian Yasmin Hunwick dan ingin mengucapkan Takziah kepada kaum keluarga yang masih lagi bersedih di atas pemergiannya. Semoga roh beliau dicucuri rahmat dan ditempatkan bersama-sama orang beriman….

AF – Nasib kita belum tentu lagi…

Jun 052012
 

Kebelakangan ini aku dan isteri agak sibuk dengan kerja di pejabat. Puratanya jam 9.00 malam baru sampai kawasan perumahan. Makan malam di kedai, tapau untuk anak-anak yang menunggu di rumah semuanya selesai hampir jam 10.00 malam.  Pendeknya, masa untuk anak-anak amat sedikit, ini memang salah aku dan isteri sebagai ibubapa. Walaupun kerja tu penting untuk menyara keluarga, masa untuk anak-anak tak seharusnya dilupakan.

Kadang-kadang aku berangan alangkah baiknya aku kerja di kampung. Walaupun gaji mungkin tak seberapa tetapi dengan kos sara hidup yang rendah dan juga kebebasan masa, hidup di kampung mungkin lebih selesa.

Untuk “menebus” kesalahan kitaorang bawa anak-anak berjalan-jalan, shopping atau menonton wayang. Sebenarnya ini tidak menyelesaikan masalah, sekadar satu cara untuk mengambil hati. Sebaiknya masa diperuntukkan untuk melihat dan memantau pelajaran bertanyakan masalah dan mengajar di mana yang boleh. Tapi bila pulang ke rumah agak lewat dan ditambah pula dengan keletihan mental dan fizikal, aspek ini sering terabai.

Hujung minggu banyak tugasan rumah yang perlu dibuat, juga mengambil peluang berehat dari keletihan sepanjang minggu. Apa yang boleh dilakukan sekarang ialah menyiapkan kerja di pejabat secepat mungkin supaya dapat pulang awal dan meluangkan masa untuk anak-anak, dan juga mamanya!! :) Harapnya routine ini (pulang lewat) tidak berterusan lama kerana ia akan menjejaskan hubungan kekeluargaan samada dalam jangka masa pendek atau panjang, atau kedua-duanya!!!