7 Comments

  1. Adakah sekali terkena slip disc akan kekal selamanya? Kalau ada anak kecil sudah tentu tidak boleh dokong dah

  2. Betul bro.. sekali dah kena.. it’s forever… elok cepat check sebelum jadi teruk.. kalau dukung anak pun kena duduk (bengkokkan lutut) dan letak perlahan2– itupun derang takleh meronta.. kalau tak memang tangkap belakang!!

  3. kali pertama saya kena slipped disc thn 2000.menanggung sakit berulang sampai thn disember 2005 mri mengesahkan slipped disc L3L4 L4L5 L5S1,paling teruk L4L5 sbb disc menonjol dgn ketara.bila sakit mmg gaban sangat tapi ada juga member ingat sakit lenguh2 tulang biasa jer.cuma org yg pernah kena je tau betapa sakitnya bila kena attack.baru ni,5 april 2011, sejak thn lepas dah bbrp kali sakit di belikat, doc suggest buat mri.sedih sgt sbb tambah lagi disc terkeluar tapi tak teruk sgt di C4 C5 C6..belikat dan bahu jadi bengkak n doc said otot jadi bengkak sbb disc tu keluar.the good news disc yg mmg sakit sediada tak bertambah teruk, mantain camtu je cuma jangkit kat tempat lain.selain fisio, saya ada pergi berurut n well..ia boleh membantu redakan sakit n kurangkan kebas

    1. Author

      L4 / L5 dan C5/C6 ini memang tempat biasa… yang tak tahan kena L4/L5 ni sebab duduk pun effect, berdiri lama pun takbleh…


  4. aku ni dah jalani opertion slip disc,dan sekarang pergerakan aku terbts,,,pinggang aku sentiasa saket…tp bukan saket kronik cuma rasa perit, bila bongkok, pakai stokin, takle angkat bda berat, takle berlari laju, pendek kata terbts…….dan aku selalu pk mcm mana l a bila dah tua t, aku kena pada usia 25, pakai tonkgat or kerusi roda, tah

    1. Author

      aku pun masih lagi ada sakit di pinggang … especially kalau duduk lama sgt waktu kerja.. pagi2 aku basahkan tempat sakit dengan air panas masa mandi… kuranglah sikit sakitnya…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *