30 Comments

  1. Mengalu-alukan rangkaian pengangkutan yang cekap dan bersepadu. Sudah tentu harga hartanah kawasan sekitar MRT akan melambung tinggi tapimampukah dimiliki golongan bumiputra? atau hanya golongan tertentu sahaja? sudah tentu golongan berpendapatan rendah tidak mampu tinggal dikawasan yang berdekatan MRT dan apa lagi hendak mengunakan kemudahan ini.

    1. Bagi pemilik hartanah di kawasan ini kira beruntung..tapi bagi untuk bakal pemilik pulak, mungkin tak mampu nak beli sekiranya harga melambung.. Harap semoga perkhidmatan sokongan seperti feeder bus diperkemas dan ditingkatkan agar MRT boleh digunakan oleh semua orang

      1. berita psl projek MRT ni ,betul2x buat saya & suami x tido siang mlm ..mana taknye skang ni pe yg ada dlm kepala saya & hubby nak cari rumah yg berdekatan dgn MRT.senang saya nak pegi keje kat KL ni.slalu je chk dlm internet mana2x projek perumahan yg baru nak buat atau rumah yg nak dijual.nak cari area cheras atau kajang,tp kalau kat sg buloh tu nak wat MRT dkt ngn area mana ek?

        1. aku memang dah tak larat driving.. kalau ada choice, aku prefer naik motor..

  2. projek kerajaan yg memberikan keuntungan & manfaat kpd patut disokong..bila dah siap MRT nie blh menjimatkan byk masa & menyingkatkan masa perjalanan…JB tak tahu bila nak ada MRT..Selamat Menyambut Maulidur Rasul bro…

    1. Mungkin bila dah berjaya di KL akan ada pula MRT di JB… Salam Maulidur Rasul juga utk bro n famili..

    1. Harapnya begitu lah.. pengguna suka pengangkutan awam sebenarnya cuma service coverage tu tak meluas..

  3. Banyaknya… Bagus2.. Satu usaha nak kurangkan penggunaan kenderaan persendirian & kesesakan jalanraya..

    1. Author

      rasa ramai yang tertunggu-tunggu alternatif pengangkutan seperti ni

      1. Betul tu.. Sekarang kereta dah makin banyak.. Senarau tempat ni ialah kawasan yang selalu sesak time2 peak hour..

          1. hhhahaa. itu bersiap… kalau nak ke stesen saujana impian tu.. leminit pun x sampai.. bestnye.!

  4. aku kalau projek yg membantu rakyat..semua aku sokong..tp jgn terlalu memmbazir dgn sesuatu projek..klu siap ok..klu tergendala.,rugi je terbengkalai cmtu je.

    1. Ni pun msalah biasa.. dulu nak demolish Puduraya.. tup tup sekarang dah renovate plak.. masalah jam tak selesai jugak

  5. Wow, ini berita baik kalau betul2 jadi buat! MRT Sg Buloh-Kajang siap ada stop kat Cheras. nak pergi 1 Utama dah tak payah drive dah. siap ada laluan ke Pusan Bandar Damansara lagi. YAY! tapi AF agak2 berapa lama tempoh pembinaan MRT ni? 5 tahun? 10 tahun?

    1. Author

      Memang dah lama tunggu.. jangan jadi macam LPT dah la.. plan berpuluh tahun baru siap.. yang ni pun aku agak kurang2 5 tahun.. kalau cepat lagi bagus 🙂

  6. pelan yang menarik, ada hari tuh baca juga kat surat khabar… harap2 ia menjadi..sebab memang bagi kemudahan… malas nak naik kenderaan…

  7. dulu masa dok ampang sllu gak lepak dlm tren lama2..saja dok tgok org…agak rasa dah bosan bru klr..nghee…

    1. Dulu naik komuter dari kajang ke sg besi..pastu sambung lrt ke Plaza Rakyat… tapi banyak kos gak campur parking hari-hari

  8. 1.Keputusan mula disekitar station KTM tidak menguntungkan ramai warga sg buloh.
    2. Yang untung penduduk kg baru sg buloh. Untung dapat mrt Dan mungkin dapat duit kerajaan beli tanah.
    3. Kawasan padat penduduk sekitar Kg melayu sungai buloh, bandar baru sg buloh Dan bukit Rahman putra tidak ade beza dgn komuter Sekarang. Sedih baik tak payah bust Dan drop je Sg buloh.
    4. kenapa kawasan yg hampir 40 ke 50 % peratus penduduk tak di hirau. Jika Ada stesen kawasan di atas dalam jarak berjalan tak letih Akan menafaat banyak penduduk. Lebih banyak manafaat Dari setakat 130000 perkerjaan sementara projek etp ni.
    5. Network keretapi ni boleh pakai sampai cucu cicit 100 Tahun lagi. jadi kalau setakat Tamat kat stesen sg buloh sekarang yg bina saman sg buloh ni hutan mungkin juga zaman penjajah baik tak payah.
    6. Rakyat mengharap ape pun tara. Syarikat kontrak je untung.
    7. Macam MAS juge lah seronok sekejap tak sustainable.
    7.

    1. Author

      Gitu pulak ceritanya untuk orang Sg Buloh.. KTM Kajang sekarang pun tak banyak membantu…harap MRT ni bagi alternatif tambahan

  9. hai bila pula nak tempah roket ker..kapal tebang bro lju skit heee

    apa yg ada mmg suri sokong jer hee

    1. Author

      cadangan nak guna bullet tren dulu tu memang bagus tapi.. kosnya kepada pengguna sure tinggi.. kalau nak commute hari2 parah jugak

  10. dan seperti biasa,
    walaupun sebaikmana pun pembangunan itu mesti ada yang tak suka…,

    1. Author

      ye lar kan.. cane nak satisfy semua orang kan?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *