20 Comments

  1. Kawan biar semua keran kejayaan adalah kerana team work kalau salah kakitangan didalam satu jabatan pincang yang lain turut menerima akibatnya.

    Contoh kalau kaunter receptionist gagal melaksanakan tugas dengan baik jadi pelangga tentu marah kerana susah akses dan menerima perkhidmatan pelanggan yang sepatutya

  2. boss yg ber”educated” sudah pasti tak akan menghalang staffnya bergaul sesama mereka w/pun rank mereka berbeza2..knp perlu ada sikap pilih bulu dlm sesuatu organisasi..jgn lupa ada sesetengah Boss yang bermula dr kerani!!! jgnlah terlalu prejudis…

    1. Memang betul.. dulu kat sini ramai boss yang bermula dari kerani..sekarang ramai mid-career je..

  3. bos saya mr jim haaa..dia edu ker? erk rasanya dia lagi bagus dari saya sb katanya bm dia tak pernah fell..sungguhpun dia bernbagsa cina hee..

    suri tak tahu nak borak kt siapa di pjbt ni..melainkan org nak bli tanah blh le..

    kita tak blg pandang org rendah,bg suri semua org ada kelebihn dan kekuragn hal masing..cuma mana yg kureng tu ke rajin tou up ilmu iu jer.

    1. Harap urusan kerja dibuat dengan lebih profesional dan tak pilih kasih…tapi ni harapan je lah..sure ade punya!!

  4. ada setegah org dia lemah bab tu..tapi ada sebahagian pula mmg lembab satu2 babc th dlm bahagian matematik ker, saic dlll”..sampi kan kita terlepas cakap kau ni bebal sgt ker..tapi hakikatnya mmg tak semua org mmpunyai “daya tangkap ilmu” cepat paham dengan baik..

    apapun klu ada usaha nak maju ke depan kita mesti berusaha ke arah tu hee…

  5. sabo bro aku masa keje boss selalu kutuk english aku teruk..sampai sume bdk opis tak respek aku pasal mende bodoh gitu..english aku hampeh pun boleh jerk buat duit kat international market. 🙂

    1. Aku ok je cuma ni kisah dulu.. boss yang even komen pasal ko gi kerja naik motor dan pakai selipar.. aikk? Pakai selipar pun tak boleh?..

  6. haha…tue semua educated piawaian dunia, piawaian hukum manusia…hukum islam takde piawaian camtue..hoho

    1. Kalau dah berkawan pun ikut status…camne org bawah nak baik ngan boss..

  7. aku masih tak paham pengertian educated yang sebenar..
    adakah sekadar pengetahwan atau kebijaksanaan..
    kerana pada aku keduanya berbeza

    1. Aku pun tak berapa paham..pada dasarnya berpendidikan…tetapi yang lebih penting ialah cara menggunakan ilmu yang dipelajari dalam kehidupan kita

  8. kalau tak kawan ngan org bawahan camner khoje nak disempurnakan, demetulah sebenarnya pelaksana proses khoje. Mungkin boss tu tak berapa exposed dengan MBWA kot..huhu

    btw alasan ‘zaman saya belajar dulu tak ada komputer’ dah tak relevan lagi. Kat opis aku kemahiran guna komputer dah dijadikan salah satu asas dalam penilaian kenaikan pangkat 😀

    1. Ade gak yang setuju dgn aku.. cane agaknya bunyi oghe kelate kecek Perak? hehhe..

  9. boss yg mcm tu terlebeyh educated.
    Manusia bila merasakan diri mereka lebih baik dari orang kerana meraka berada di tempat yg lebih tinggi(pangkat, sijil, harta dan dll.) sebenarnya manusia yang berada paling bawah sekali.

    1. Author

      terlebih educated? mungkin ada benarnya… makin tinggi makin sombong…ada yang baik, … tapi aku dah jumpa ramai gak yang hampeh!

  10. kali ni rasa nak sambung belajar
    ambil Diploma.masalah keputusan aku
    kurang baik.malas pula nak ambil SPM
    sekali.masa aku tak seperti dulu.

    belajar di swasta duit la.

    1. Tu la.. usul nak jadikan Malaysia sebagai pusat kecemerlangan akademik tu bagus.. tapi bila dah banyak kolej swasta, kos pulak makin tinggi…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *